Prosvjetari najavili velike proteste za septembar: Traže smjenu Vlade FBiH

Jasmina Ćebo
Prosvjetari najavili velike proteste za septembar: Traže smjenu Vlade FBiH
Danas se u Domu sindikata održala vanredna sjednica Predsjedništva saveza samostalnih sindikata BiH, na kojoj su donesene odluke i zaključci o nepoštivanju sudskih odluka.

U 12 sati pred Domom sindikata se okupio veći broj sindikalnih aktivista sa područja KS, članova Sindikata samostalnog osnovnog obrazovanja i odgoja (SSOOiO) koji su se uz pištaljke i transparente uputili sa članovima Predsjedništva SSS BiH prema zgradi federalne Vlade.

Ispred zgrade Vlade potom je održana press konferencija na kojoj je predsjednik SSOOiO FBiH Selvedin Šatorović javnosti prezentovao sindikalne odluke i zaključke kao i dio aktivnosti u narednom periodu:

„Neće i ne mogu uništiti ovaj sindikat. Samo se u BiH izvršna vlast postavlja iznad sudske i ne poštuje  rješenja Sudova. Kao što je '92 godine agresor odlučio napasti BiH, a iza BiH stao cijeli svijet, tako je iza Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja i iza SSS stala Međunarodna konfederacija sindikata, sa 180 miliona članova, Međunarodna organizacija rada, Education International, i mi ovu bitku nećemo i ne možemo izgubiti“, kazao je Šatorović te naglasio:

„Vlada FBiH nije ispoštovala zahtjeve Predsjedništva glavnog odbora SSS BiH od 18. maja ove godine. Tražimo od FBiH da se ispoštuje i da time konačno deblokira funkcionisanje ekonomsko-socijalnog vijeća. Kao što znate to su zaključci prema kome se delegacija povukla iz rada ekonomsko-socijalnog vijeća, i trećim zaključkom se traži da prestanu ugrožavati svu slobodu djelovanja sindikata i organizovanja. Vlada nije, niti smije biti iza sudskih odluka“.

Predložene su posebno odluke pokretanje procedure za organizaciju masovnih septembarskih protesta:

Ove transparente i pištaljke sačuvajte za septembar, jer ćemo tada doći u 20 puta većem broju pred zgradu Vlade FBiH i nećemo ići dok ista ne ode iz ove zgrade“, glasno je rekao Šatorović obraćajući se aktivistima, te je nastavio: „Jedino akademska zajednica, prosvjetni radnici i odgajatelji mogu povesti ovaj narod da se konačno krenu rješavati problemi. Jedino mi možemo prekinuti korupciju koja vlada u izvršnoj i zakonodavnoj Vlasti FBiH“

 O provođenju peticije za smjenu Vlade FBiH i premijera Fadila Novalića, Saudin Sivro, čelnik Kantonalnog odbora SSOOiO Sarajevo, kratko je za portal Radiosarajevo.ba rekao:

„Biće provedena i potpisaće je građani ove države jer je dosta bilo 'zuluma' od Fadila Novalića“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije